Read a Teaser Teaser

Despre

Scriitorul în cinstea căruia cititorii din întreaga lume sărbătoresc, pe 16 iunie, Bloomsday este unul dintre revoluționarii literaturii secolului al XX-lea. Prozator, poet, dar și dramaturg, James Joyce a devenit un simbol al Dublinului (orașul unde s-a născut pe 2 februarie 1882) și al modernismului european. Deși a încercat încă din 1904 să publice o formă incipientă a ceea ce va deveni apoi „Portret al artisului în tinerețe”, manuscrisul i-a fost refuzat, debutând în 1907 cu un volum de poezii, „Chamber Music”. În 1920 pleacă la Paris, iar doi ani mai târziu, chiar de ziua sa de naștere, este publicat „Ulise”, roman acuzat în epocă de obscenitate și ulterior interzis și ars. 

„Exilați” este singura piesă scrisă de Joyce, unde își face manifestă, prin regulile speciei, predilecția pentru măștile puse fiecărui personaj. Citită ca o trecere în ordine cronologică de la „Portret al artistului în tinerețe” la „Ulise”, piesa conține mărci clare ale obsesiilor scriitorului și urme vizibile ale experienței omului James Joyce. Relațiile de dragoste, parentale sau de prietenie sunt cele care dezechilibrează personajele, exilul temporar în Italia fiind doar o altă formă a înstrăinării din Irlanda natală.

Citește oriunde

Cumpără și poți începe să citești aici chiar acum. Poți să te întorci la lectură tot aici, după ce ai pus un bookmark, sau pe orice device folosind linkul din e-mailul de confirmare a cumpărării.

Streamland

Streamland. The easiest way to read

See Homepage