Read a Teaser Teaser

Despre

Alfred Jarry (1873-1907) a fost dramaturg, poet, romancier, critic de artă, desenator, gravor şi bicyclist. A revoluţionat teatrul francez prin piesa „Ubu rege”, a cărei premieră, în 1896, a stârnit un uriaş scandal. Printre romanele sale se numără bijuterii ale literaturii erotice, precum „Messalina” sau „Suprabărbatul”. A inventat şi teoretizat, în „Faptele şi opiniile doctorului Faustroll”, patafizica („ştiinţa soluţiilor imaginare”). Mişcarea suprarealistă l-a considerat un predecesor, Andre Gide l-a lăsat să se strecoare ca personaj în „Falsificatorii de bani”, iar traducători ca Romulus Vulpescu sau Luca Piţu l-au tălmăcit, până acum, în română.

„Zile şi nopţi” îşi are rădăcinile în experienţa de soldat a lui Jarry însuşi. Conflictul dintre o inteligenţă aleasă şi abrutizanta disciplină militară, absurdul şi grotescul cazărmilor şi al spitalelor militare se îmbină aici cu evocarea fratelui absent – un adevărat dublu al eroului -, pasiunea pentru heraldică sau deliciile unui dezmăţ haşişin. Satira, de care nu scapă nici lumea militară, nici cea intelectual-artistică, se lasă atenuată de lirism şi jocuri de limbaj. Iar într-unul dintre capitole îşi face apariţia chiar şi conceptul de patafizică.

Citește oriunde

Cumpără și poți începe să citești aici chiar acum. Poți să te întorci la lectură tot aici, după ce ai pus un bookmark, sau pe orice device folosind linkul din e-mailul de confirmare a cumpărării.

Streamland

Streamland. The easiest way to read

See Homepage